Piétrain, het varkensras bij uitstek

pietrain-varkensrasZoals je nu spareribs eet van het varken, zo at men duizenden jaren geleden het vlees van het wilde zwijn. Werd deze toen nog met pijl en boog gevangen in de bossen, duizenden jaren later gaat het er iets anders aan toe.

De eerste boeren die ook varkens hielden, selecteerden en fokten al varkens die veel vlees op hun botten hadden, die veel biggen kregen en die sterk en gezond waren. Zo ontstonden er allerlei varkensrassen met herkenbare, specifieke eigenschappen.

Het grootste deel van onze duurzame varkens is van het, oorspronkelijk Belgische, Piétrain-ras. Daar werd het tussen 1920 en 1950 bij het plaatsje Piétrain gefokt. Het Piétrain-varken heeft een stevige bouw, dikke billen die er mogen zijn, maar toch een laag vetgehalte. Het is een van de meest gespierde varkensrassen ter wereld, en wat ons betreft de meest smaakvolle. Je herkent hem aan de zwarte vlekken op zijn lijf en kleine, rechtopstaande oren.

 


 

Waar zit welk stukje vlees?

Het bekendste stukje varkensvlees is misschien wel de karbonade, wat eigenlijk een stuk van de ‘rib roast’ is. Maar er is zo veel meer lekkers. Van de buik van het varken wordt heerlijk ‘pancetta’ gemaakt en van de ribben de ‘spareribs’. Overheerlijk oerhollands vlees wat internationaal nog lekkerder klinkt.

waar-zit-welk-vlees

 


 

Uitgebalanceerde voeding is gezonde voeding

uitgebalanceerde-voedingAls je vlees eet krijg je een aantal voedingsstoffen binnen die onmisbaar zijn voor je gezondheid. In ons vlees en onze vleeswaren zoals salami, rauwe ham of grilworst zitten de voedingsstoffen eiwit, ijzer, zink en B-vitamines. Eiwit is bijvoorbeeld nodig als bouwstof in je cellen en voor de aanmaak van spierweefsel in je lichaam. En voor de opbouw en onderhoud van je organen, zenuwstelsel, hormonen, enzymen en je bloed.

IJzer uit vlees helpt bijvoorbeeld om bloedarmoede te voorkomen.

Uiteraard heeft je lichaam meer nodig. Varieer daarom zo veel mogelijk tussen verschillende soorten vlees, vleesvervangers, vis en ei. Op die manier krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. (bron: www.voedingscentrum.nl)